Одговори Вашег лекара ендокринолога

Одговори Вашег лекара ендокринолога

На Ваша најучешћа питанја дајемо одговоре Вашег лекара из Ординације Живановић. Ако смо пропустили неко питање, слободно нам га пошаљите или поставите при вашој следећој посети.

Insulinska rezistencija – Dr Aleksandra Jević-Ivanović

Do kojih posledica nas može dovesti nelečena insulinska rezistencija?

Stanje insulinske rezistencije povećava rizik za nastanak pred šećerne  pa onda i šećerne bolesti. Takođe povećava rizik za nastanak nekih karcinoma, kod muškaraca su to karcinom prostate i debelog creva a kod žena karcinom dojke, enometrijuma (unutrašnji zid materice) kao i povećan rizik za karcinom debelog creva.

Šta je insulin?

Insulin je hormon koji se stvara i sekretuje iz organa koji se zove pankreas u narodu poznat kao gušterača. Odgovoran je za razne procese u organizmu – metabolizam šećera, masti i proteina a sa ciljem da se u organizmu zadrži jedan normalan dobar nivo šećera u krvi koji je neophodan za rad svake naše ćelije.

Šta je insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija je stanje kada pankreas- gušterača, stvara dovoljno insulina ali taj insulin je ne efikasan I ne može da ostvari sva svoja dejstva,  i to pre svega na nivou jetre, mišića i masnog tkiva. Zbog toga se pankreas trudi da savlada tu insulinsku rezistenciju i stvara ogromne količine insulina . Te velike količine insulina su zapravo i odgovorne za mnoštvo simptoma i tegoba koje pacijent ima.

Kako možete da prepoznate da imate insulinsku rezistenciju?

U prvoj fazi postojanja insulinske rezistencije, imamo te takozvane hipoglikemijske epizode, padove šećera koji se tipično javljaju 2,5-3 sata nakon obroka i to obroka koji je bogat koncentrovanim ugljenim hidratima odnosno belim brašnom. Pacijenti imaju simptome I  tegobe u vidu pada koncentracije,  opšte slabost i malaksalosti,  lupanje srca, znojenje, podrhtavanje.

Koji su najčešće greške onih koji imaju simptome insulinske rezistencije a ne obrate se lekaru?

Pacijenti najčešće kada osete tegobe opet unesu neki od koncentrovanih ugljenih hidrata, neki slatkiš, sok, voće nakon čega tegobe prođu.  Ali sa takvim uzimanjem koncentrovanih šećera sa kojim tegobe nestaju, ponovo ulazimo u jedan zatvoreni krug i eto nam nove hipoglikemijske epizode za 2,5-3 sata.

Šta je uzrok insulinske rezistencije?

Insulinska rezistencija je pre svega posledica loših životnih navika – loš izbor namirnica u ishrani u vidu koncentrovanog šećera, belog brašna,  zasićene masne kiseline.  Osim toga, insulinska rezistencija nastaje I kao posledica hroničnog stresa i izostanka fizičke aktivnosti, i zbog toga se kaže da je insulinska rezistencija bolest savremenog doba.

Kako se leči insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija se leči adekvatnim dijetetski režimom, pojačanom fizičkom aktivnošću, I ako uspemo da se rešimo stanja horničnog stresa kojem smo svi izloženi naručito ako živimo u urbanim sredinama. Pacijentima su na raspolaganju u rešavanju problema insulinske rezistencije i neke od grupa lekova.